life

Procrastinatie! Ik erken het maar hoe los ik het op!?

Hoe goed je functioneert heeft veel te maken met een aantal factoren. Gezonde voeding, lichaamsbeweging, elke dag minstens een half uur in de zon, en een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dit draagt allemaal bij aan een goede mindset. Helaas hebben stress en anxiety bij mij vaak de overhand waardoor ik vaak uitstel wat er moet gebeuren om een goede mindset te behouden. Met nare consequenties als gevolg. Het zet als ware een kettingreactie in gang. Geestelijk loop ik dan vast en uit eindelijk boek ik lichamelijk ook geen vooruitgang meer. Procrastinatie! Ik erken het maar hoe los ik het op?

Ik weet dat ik te kampen heb met uitstelgedrag. Van sommige taken krijg ik soms gewoon de zenuwen. Hoe belangrijker hetgeen is dat ik moet doen, hoe moeilijker ik het vindt om mij er toe te zetten. Bijvoorbeeld mijn financiën, huishouden, administratie en zelfs het bloggen. Alles kan makkelijk op een ander tijdstip, denk ik dan. Voordat ik het weet is de dag alweer om en lig ik balend in mijn bed omdat ik niets productiefs heb gedaan. De stress die dit veroorzaakt is eigenlijk nog erger dan de gedachten om er aan te beginnen. Ik weet het en toch kan ik die cirkel maar niet doorbreken.

Het gekke is, dat als je eenmaal aan de slag gaat met je to do list er een enorme last van je schouders valt.

Op het moment dat ik afgeleid ben met een serie of scrollen op social media, ervaar ik absoluut geen rust. In mijn hoofd hoor ik continu dat er van alles moet gebeuren. Ik haal geen plezier uit hetgeen waar ik op dat moment mee bezig ben omdat ik baal van mezelf. Het is een tweesnijdend zwaard. Het gekke is, dat als je eenmaal aan de slag gaat met je to do list er een enorme last van je schouders valt. En toch is die drempel de volgende keer weer net zo hoog. Heel frustrerend! Als je je er eenmaal toe zet is het ook zo gebeurd.

Toch heb ik al wel een deel van de procrastinatie overwonnen. Geen rondslingerende rekeningen en zo. Maar nu de rest van het lijstje nog af. Ik eet niet zo gezond als ik zou willen, kan mij niet heugen wanneer ik voor het laatst een workout heb gedaan en lijk het bingewatchen te hebben uitgevonden. Tuurlijk als je moe bent, ben je moe. Maar van dat bankhangen kun je ook vreselijk moe worden. Dat ben ik zat. Ik wil me weer energiek voelen en niet geestelijk uitgeput.

Procrastinatie! Ik erken het maar hoe los ik het op!

Op zich is het niet zo moeilijk. Het internet staat boordevol goede tips. Ik heb een blog gevonden over procrastinatie en daarin wordt niet alleen uitgelegd wat het precies is en waar het mogelijk vandaan komt maar ook tips en experimenten hoe je hiermee kunt dealen. Wat ik vooral een opluchting vindt is dat het niet gaat om gewoon lui zijn maar dat er een hele emotionele lading achter kan zitten. Daar ga ik later toch even voor zitten. Ik vond deze op de website van “het effectieve werken” https://www.heteffectievewerken.nl/blog/10-tips-tegen-uitstelgedrag.html De blog is lekker duidelijk geschreven en de volgende tip wordt mijn eerste experiment puur vanwege de titel:

Eet vaker een kikker (Eat that frog) Begin de dag vaker met een taak waar je tegenop ziet of een hekel aan hebt. We hebben het dan wel over taken die belangrijk zijn om je doelen te halen. Uit een wetenschappelijk onderzoek, met de naam Eat that Frog, blijkt dat het effectief is om met een minder inspirerende taak de dag te beginnen. Het helpt tegen uitstelgedrag en zorgt voor een gevoel van voldoening en meer energie de rest van de dag. Experiment: kies een taak die je in de afgelopen week hebt uitgesteld. Denk na over de gewenste uitkomst. Leg alles wat je nodig hebt om de taak te doen klaar op de middag/avond vóór de dag dat je de kikker gaat eten. Begin de volgende dag met deze taak en eet de kikker volledig op (of een stevig deel ervan).

https://www.heteffectievewerken.nl/blog/10-tips-tegen-uitstelgedrag.html

Zonder uitstel gedrag te vertonen ga ik zo meteen 2 dingen klaar leggen. Pen en papier en mijn hardloopschoenen. Tijd voor een To do list en een conditie upgrade. Zoals ik al schreef in https://www.eigenlijkchantel.com/about/eigenlijk-chantel-hoofd-boven-water/ hoop ik mijn blog te vullen met content waar ik blij van wordt. Niet dat ik blij wordt van mijn uitstelgedrag. Maar wel blij van het feit dat ik er wat mee ga doen. Let’s go and eat some frogs! Stay tuned for the victory and fails. Ik ga er namelijk niet vanuit dat ik vanaf nu geen dag meer zal uitstellen.

Groetjes Chantel

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.