Spirituele groei

Spirituele groei

Er is meer tussen hemel en aarde. Dit is een veelvoorkomende zin als je iemand vraagt waarin men gelooft. Dat er meer is, dat kan kunnen veel mensen beamen. Maar wat dan precies? Dat blijft voor velen nog een vraag en voor anderen is het feit dat er meer is gewoon voldoende. Voor mij is deze vraag beantwoordt. Als kind vond ik deze wereld maar raar. Ik begreep de drijfveer van politieke beslissingen niet, snapte niet waarom er zoiets bestaat als derde wereld landen of waarom er zoveel verschillende religieuze bewegingen waren. En als dit soort vragen blijven knagen, ga je op onderzoek uit. En daaruit ontstond mijn Spirituele groei. Als je je altijd afvraagt waarom de wereld draait zoals het doet, er onverklaarbare dingen gebeuren, dingen die niet tastbaar zijn en je altijd het gevoel hebt dat je iets over het hoofd ziet, dan blijf je zoeken naar iets dat dit alles verklaart.

Ik ben niet groot gebracht met de Surinaamse cultuur maar kreeg als kind veel verhalen mee. Gezien dit over het algemeen enge verhalen waren, wilde ik mij hier weinig of niet in verdiepen. Scared much? Tot twee maal toe heb ik mij verdiept in new age en heb vijf jaar gestudeerd met Jehova’s Getuigen. Na vijf jaar had ik nog steeds niet het gevoel mij te willen dopen en ben gestopt met studeren. Allemaal Spirituele stromingen waar ik van geleerd heb. Al was het maar dat er dingen zijn die je met rust moet laten. Maar er was één ding of eigenlijk één iemand die mijn aandacht bleef trekken. En dat is Jezus!

Ik heb God vaak de rug toegekeerd. Na de laatste keer ben ik gedoopt. Ik heb genoeg meegemaakt om te weten dat dit voor mij de enige juiste weg is.

Chantel

Toen ik klein was kon ik geen genoeg krijgen van de verhalen uit de kinderbijbel. Ik was gek op de verhalen en las ze steeds opnieuw. Tot dat ik het idee had klaar te zijn voor de volwassen Bijbel. Dat was ik niet! Ik begreep niet waarom God zo streng was en sommige dingen vond ik zelfs wreed. Ik liet de bijbel voor wat het was en ging terug naar mijn kinderversie. En toch pakte ik van tijd tot tijd de Bijbel van mijn moeder om te zien of ik er meer uit kon halen dan wat ik in eerste instantie had gelezen. Ergens voelde ik dat de Bijbel de antwoorden had die ik zocht. Ik kon het alleen nog niet vertalen naar de tegenwoordige tijd. Nu begrijp ik beter wat de achterliggende gedachten waren van bepaalde gebeurtenissen in de Bijbel.

Ik ben veel gegroeid de afgelopen tijd en dat gaat met horten en stoten. Het is moeilijk om niet afgeleid te worden. Vaak verkies ik entertainment boven het studeren of bidden. Netflix, Videoland of social media. Het is soms zoeken naar balans in een wereld waarin alles zo snel veranderd en geloof steeds meer op de achtergrond raakt. Om langzaam maar zeker dingen los te laten waar je aan gewend was. Ik heb altijd interesse gehad voor de Bijbel maar was ook een behoorlijke losbol. Was zeker niet vies van een feestje of alcohol. Ik heb tussendoor ook periodes gehad dat ik het allemaal wel beter dacht te weten.

The goal of Scripture is not merely information but transformation.

Steven Lawson

Waarom God zo belangrijk voor mij is is niet simpel te onderbouwen op één pagina. Zelfs in gesprekken vindt ik het moeilijk om te delen wat ik weet. Gelukkig zijn deze gesprekken geen discussies meer. Ik leg mij sneller neer bij de mening van een ander en neem tegen argumenten als stof tot nadenken en studie materiaal. Een jaar geleden had ik nog het gevoel mij te moeten verdedigen in zo een discussie. Hoe meer ik leerde hoe meer ik dit kon los laten. Als je eenmaal een standpunt hebt ingenomen ben je niet meer zo makkelijk van je stuk te brengen. Ook dit is voor mij Spirituele groei.

Ik ben al een tijd op zoek naar een manier om wat ik weet op papier te zetten of in dit geval te typen. Mijn blog lijkt mij een leuke plek om dit te doen. Zo kan ik mijn groei volgen maar het ook op zo een manier neer zetten dat het te begrijpen is voor diegene die het interessant vinden en mijn naasten met wie ik hier gesprekken over voer. Verbaal gaat het met mij vaak moeilijker af dan schriftelijk. Een mooie uitdaging! Want dit is één van mijn meest geliefde onderwerpen.

Mijn doop vond plaats op 1e paasdag. Mooier kan bijna niet. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het mij zou overkomen maar vlak na de doop verviel ik weer in mijn oude leventje. Niet drastisch! Maar had kleine slip ups! Hier werd tijdens de bijeenkomsten voor de doop al voor gewaarschuwd. En nu ga ik schrijven over mijn ervaringen, mijn Spirituele groei en mijn leven met Jezus. Best spannend! Van wilde bras naar born again Christian. Toch wel even wat anders.

Ben je ook geïnteresseerd in de bijbel en kun je hulp gebruiken bij het studeren hiervan. Neem dan een kijkje op YouVersion https://www.bible.com/nl/ Je kunt in de playstore ook de app downloaden als je dit prettiger vindt.

Groetjes Chantel